Niinhän se meni, miten ajattelinkin. Pitkä sairausloma edessä kilpirauhasongelmien vuoksi yhdistettynä päällä oleviin YT-neuvotteluihin - tuloksena määräaikaisen työsopimuksen purku. Ja ei, kukaan ei minua pakottanut tai edes painostanut tähän ratkaisuun. Minullekin on helpompi näin.

Pomo oli ymmärtäväinen ja myös pahoillaan terveydentilan aiheuttamasta tilanteesta. Lämpimästi toivotteli tervetulleeksi takaisin töihin, kunhan vointi sallii ja avoin paikka tulee tarjolle. Noh, mielellänihän minä sinne palaisin, ihana työ ja mahtava työporukka, mutta en tiedä, millä aikataululla minusta kolmivuorotyöhön on. Enää ennen äitiyslomaa en aio kolmivuoroa tehdä ja... Sen pidemmälle en vielä edes yritä vakavissani suunnitella. Puolitosissani olen ajatellut hoitaa jatko-opinnot äitiysloman jälkeen ja vasta niiden päätyttyä palata kokopäiväisesti töihin.

Siirryn siis helmikuun alusta statukseltani työttömäksi. Tämä tarkoittaa useampaakin muutosta elämäntilanteeseen. Aivan ensimmäinen siirtoni oli ilmoittaa poikien päiväkotiin, ettemme helmikuusta alkaen tarvitse kokopäivähoitoa. Esikoinen jatkaa pelkästään esikoulussa, Kuopus vaihtaa päivähoidon "kerhoon" eli käy päiväkodissa entiseen tapaan, mutta vain puolipäiväisesti 8-12. Tällöin lapsilla säilyy tärkeät sosiaaliset kontaktit ikätovereihin, mutta pääpaino on kuitenkin kotona olemisella.

Tärkein peruste tällaiselle muutokselle oli lasten paras. Toiseksi tärkein tottakai raha. Tähän saakka olemme maksaneet osittaisesta päivähoidosta yli kolme ja puoli sataa euroa kuussa. Nyt emme maksa mitään. Kohtalaisen iso säästö, kun perheessä toinen jää työttömäksi. Toki päivähoitomaksu olisi laskenut tulojen laskiessa, mutta siitä huolimatta se olisi mielestäni ollut täysin turha menoerä.

Tällainen hoitajärjestely toki vaikeuttaa lyhyiden keikkatöiden vastaanottoa. En voi vastaanottaa aamulla päivän työvuoroa, koska lapset on haettava hoidosta puolilta päivin. Tällä alalla nämä yhden vuoron sijaisuudet ovat todella yleisiä ja opiskeluaikoina tein kokopäiväisesti töitä vastaanottamalla kaikki keikat, jotka vain mahtuivat kalenteriin. Tämä on tietoinen valinta.

Toisaalta lapset pysyvät heille tutussa hoitopaikassa ja siirto takaisin kokopäiväiseksi on melkoisen nopea ja kivuton. Todennäköisesti se onnistuu yhdellä ilmoituksella ilman viivettä. Eli jos saan yli kuukauden työsopimuksen, lapset siirtyvät kitkatta takaisin vanhoille hoitopaikoilleen.

Tällä hetkellä tulevaisuus on siis hieman sumun peitossa, täynnä uusia, jännittäviä mahdollisuuksia! :)