Olen aiemmin jo kertonutkin hieman omasta imetystaustani, mutta pikakertaus: Esikoisen kanssa imetys epäonnistui surkeasti, Kuopuksen kanssa kaikki meni suorastaan loistavasti alkuvaikeuksien jälkeen. Lähipiirissäni olen leimaantunut imetysfanaatikoksi, koska pidän sitä tärkeänä ja arvostan kaikkia niitä toimia, joita sen edistämiseksi tehdään. Itse en miellä olevani mitenkään fanaattinen asian kanssa, mutta kuten niin monessa muussakin asiassa, tässäkin on vallalla hirmuinen kahtiajako. Joko olet "korvikeäiti" tai "imetysfanaatikko". Molempia sanoja käytetään aivan liian usein tarkoituksena vähätellä toista osapuolta.

Minun mielestäni imetys ei tee kenestäkään sen parempaa äitiä, mutta puhtaasti henkilökohtaisella tasolla minun on vaikea ymmärtää niitä naisia, jotka itse valitsevat olla imettämättä. Se, etten ymmärrä, ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö heidän valintaansa kunnioittaisi ja kykenisi sen asian kanssa elämään. Minusta on vain niin paljon helpompaa, kun vauvan ravinto on aina valmista, aina saatavilla ja aina juuri minun vauvalleni sopivaa. Pullorumban koin todella raskaana ja väsyttävänä. Toisaalta Esikoisen vauva-aika oli muutenkin erittäin raskasta, joten ehkäpä mielikuva imetyksestä olisi sama, jos silloin olisin siinä onnistunut? Asiat eivät ole mustavalkoisia, muistakaamme se!

Tiedä häntä. Pointtini kuitenkin oli lyhyesti kerrata minun ajatuksiani ja henkilökohtaisia kokemuksiani imetyksestä. Siirtykäämme jutussa eteenpäin.

Minulla oli rintapumppu jo Esikoisen vauva-aikana, mutta kuten niin moni muukin, minäkin hairahduin ostamaan sellaisen halvan peruspumpun. Taisi olla Ainun käsikäyttöinen. Sellainen putkimallinen, jossa pumppausliike oli todella laaja ja siksi rasittava. Tämä pumppu ei saanut minkäänlaista herumista aikaan. 5ml oli ennätysmäärä, jonka koskaan sain rinnoista irti. Aivan niin, 5ml yhteensä molemmista rinnoista. Ei se kovin paljon itseluottamusta imetyksen ja maidon riittävyyden suhteen nostanut.

Kuopusta odottaessa perehdyin imetykseen todella pohjamutia myöten ja päädyin satsaamaan parempaan rintapumppuun. Tuolloin ostin Philipsin Avent rintapumpun. Käsikäyttöiseen päädyin silloinkin, koska jotenkin tuntui todella hurjalta ajatukselta antaa jonkin sähköisen kojeen jyystää rintoja. Tämä siis on se mieleen tuleva ajatus, ei mikään todenmukainen toteamus siitä, miten sähkömalli toimii.

Meillä on jostain syystä olleet kaikki vauvan tarvikkeet, vaatteet ja muut vauva-arjen tykötarpeet hävyksissä nyt. Tiedämme mieheni kanssa, että vintillä ne ovat. Emme vain kykene löytämään niitä! Mikä on kerrassaan ihmeellistä. Olemme kuitenkin siivonneet vintin useita, useita kertoja sitten Kuopuksen vauva-ajan ja muistamme molemmat nähneemme kyseisiä tarvikkeita siististi omissa laatikoissaan. Niihin on laitettu nimitarrat ja kaikki! En edelleenkään ole löytänyt niitä kaikkein suloisimpia vauvanvaatteita, jotka isojen poikien jäljiltä laitoin säästöön.

Miten voi monta isoa, näkyvästi nimikoitua muovilaatikkoa täynnä vaatteita hävitä? Siinäpä melkoinen mysteeri. Jos joku osaa sen ratkaista, tervetuloa meille penkomaan! 

Kyselin sitten mieheltäni, onko hänellä muistikuvaa siitä, laitettiinko vanha rintapumppu eteenpäin vai säästettiinkö se "mahdollista myöhempää käyttöä varten"? Itselläni ei tästä asiasta ollut minkäänlaisia muistikuvia. Mies taas muisti varsin kirkkaasti, miten pakkasi pumpun kaikkine osineen ja muisti vieläpä jonkin siivouksen yhteydessä siirtäneensä pumpun parempaan paikkaan. Pyysin, voisiko hän kurkata vintiltä, jos vaikka löytäisi sen. Kyseinen rintapumppu maksaa reilut viisikymppiä uutena, ei olisi iso homma ostaa uutta sellaista. Mutta turhaa rahanmenoa se olisi, jos vintillä jo on täysin toimintakuntoinen vastaava, tosin vanhempi malli.

Olin aivan varma, ettei pumppua löydy. Eihän sieltä ollut löytynyt mitään muutakaan! Vaan kuinkas sitten kävikään... Mies meni vinttiin, noukki rintapumpun varaosineen hyllyltä ja toi sen alakertaan. No jopas! Huvittavinta on, että rintapumppu oli pakattu askarteluliike Sinooperin muovipussiin, siinä ei ollut mitään merkintöjä sisällöstä eikä se ollut muiden aiheeseen liittyvien tavaroiden lähelläkään. Miten siis tällainen pakkaus voi olla niin helppo löydettävä, kun ne hienosti merkityt, suuret muovilaatikot tekevät katoamistempun?!

Nyt tästä tekstistä saa sellaisen kuvan, että meidän vinttimme on jotenkin täynnä tavaraa ja sekasorron vallassa. Näin ei kuitenkaan ole. Vintiltä löytyy vierashuone, joka on vielä bieman kesken, mutta missä pystyy aivan hyvin yöpymään. Vintillä on lasten leikkihuone, josta tulevaisuudessa tullee poikien makuuhuone. Ja sitten siellä on sitä varastotilaa vaikka parin perheen tarpeisiin. Niin ja perällä minun työpöytäni, koulukirjani ja toimistotavaraa. Esimerkiksi kaikki vaatteet pakataan aina muovisiin, kannella suljettaviin säilytyslaatikoihin, niihin laitetaan näkyvästi esille merkintä sisällöstä ja ne pinotaan tietylle seinustalle. Vastapäinen seinä taas on pelkkää hyllyä ja siellä säilytän suurinta osaa kirjoistani. Niitä kun on kertynyt tähän taloon useita satoja...

Periaatteessa vintillä ei ole mitään paikkaa, minne yhtään mitään voisi hävitä! En vain ymmärrä...

Noh, olen onnellinen siitä, että rintapumppu löytyi. Vaikka toisaalta olen ehkä vähän surullinen siitä, koska Aventin uusi malli houkuttelisi... Ainoa muutos on taivutettu runko-osa, mikä mahdollistaa pumppauksen suorassa istuma-asennossa. Ajatella, ei enää etunojaa pumppausasentoa! En kuitenkaan ainakaan heti tämän vuoksi osta uutta rintapumppua. Ehkä sitten, jos alan pumpata enemmänkin kuin satunnaisesti suurimpia kireyksiä... Tosin sitten saatan myös harkita sitä sähköistä rintapumppua. Vaikka eipä tuo Aventin käsikäyttöinen todellakaan mikään raskas kädelle ole! Mutta ihminen on mukavuudenhaluinen otus ;)

Mikä ero muuten on halvassa peruspumpussa ja hieman kalliimmassa Philipsin Avent rintapumpussa? Aventissa on "hierontatyyny", joka saa maidon herumaan rinnasta paremmin. En tietenkään voi puhua kuin omasta puolestani, mutta ainakin minulla tuo hierontatyyny todellakin edesauttaa maidon herumista. Maitoa alkaa tulla parilla pumppauksella ja sitä tulee runsaasti, helposti ja nopeasti. Pumppu on myös äärimmäisen helppo purkaa, puhdistaa ja jälleen koota. Tätä ominaisuutta todellakin arvostaa, kun väsyneenä yrittää selvitä kaikista kotitöistä mahdollisimman vähällä pään vaivaamisella!

Että tällainen mainospuhe tällä kertaa.... Enkä edes saa Philipsiltä palkkiota tästä mainoksesta! Ihan aidosti olen tätä mieltä :)