Minun on aivan pakko avautua tästä aiheesta, vaikka se ei ole miellyttävää luettavaa yhtään kenellekään. Varoitan siis nyt, tässä ja heti: Seuraava kirjoitus käsittelee aihetta naisten kuukautiset eikä siis sovella kenellekään, joka ei kestä verta, vatsakramppeja ja kiukunpuuskia.

Kun päätimme mieheni kanssa lopettaa ehkäisyn ja poistattaa minulta hormonikierukan, tulin ohimennen muistelleeksi, miksi alunperin päädyin juuri kyseiseen ehkäisymenetelmään. En asiaa sen syvemmin tuolloin käynyt pohtimaan enkä tainnut lopulta edes muistaa, mikä oli se kaikkein suurin syy siihen, että päätin luopua tutusta pilleriehkäisystä ja siirtyä hormonikierukkaan. Nyt sen kyllä muistan, aivan liian kirkkaasti!

Suurin syy siihen, että ehkäisymenetelmäksi valikoitui juuri hormonikierukka, oli runsaat kuukautiset. Tämän vuoksi Kela myös korvasi minulle osan kierukan hinnasta, sillä se tuli ensisijaisesti hoitomuodoksi, ei ehkäisyksi. Puhuttaessa runsaista kuukautisista, minä todellakin tarkoitan runsaita sellaisia. Olen jo pitkään käyttänyt kuukautisten aikana kuukuppia, sillä mitkään siteet tai tamponit eivät toimi. Lisäksi kuukuppi on hygieeninen, luontoystävällinen ja kätevä. Sen käyttö piti opetella, mutta muistelisin joskus varhaismurrosikäisenä opetelleeni myös siteiden ja tamponien käytön. Eivät nekään olleet aivan itsestäänselviä heti kättelyssä.

Kuukuppi on säästänyt minulta tähän mennessä jo satoja euroja rahaa. Siteisiin ja tampooneihin pitäisi kuukausittain sijoittaa useampi kymppi (minun käytölläni ainakin), kuukuppi on kertainvestointi. Kaikkein suurimman ilon sen käytössä kuitenkin tuo sen käyttövarmuus. Kertaakaan se ei ole lähtenyt paikaltaan, se ei paina, ei hierrä... Eikä sen kanssa ilmene ohivuotoa! Pikkuhousut pysyvät puhtaina ja sen myötä ei tarvitse pelätä nolostuttavia hetkiä, kun housun takamukseen ilmestyy tumma läntti. Ne läntit eivät valitettavasti ole minulle mitenkään vieraita...

Tällä kertaa kuukautiset alkoivat yllättäin ja vääränä päivänä, viisi päivää etuajassa. Tämä on kuulemma tavallista, kun hormonikierukka poistetaan useamman vuoden käytön jälkeen ja hormonitoiminta pääsee palautumaan täysin ennalleen, siitäkin huolimatta, että hormonikierukka on paikallisesti vaikuttava. Hetkellisesti voi siis ilmetä pientä vaihtelua kuukautiskierrossa, kun kaikki palautuu niin sanotusti normaalitilaan.

Noh, normaalitilassa ollaan. Sen voin sanoa. Kuukautiset alkoivat yöllä ja heräsin siihen, että lakana - tottakai juuri edellisenä päivänä vaihdettu! - oli veressä, samoin kuin minä. Siinä vaiheessa ei vessassa ole mitään tehtävissä, ei siis muuta kuin suoraan suihkuun. 

Siitä lähtien tässä onkin vain vuodettu verta. Ja kärsitty kipeistä vatsakrampeista. Ja oltu varsin itkuherkkiä. En edes muistanut, että au naturel kuukautiset ovat näin kamalia. Muistin kyllä, että kärsin runsaista kuukautisista ja jonkinlaisista kivuista niiden aikana, mutta vasta nyt mieleen palautuvat ne kuukausittain toistuvat viiden päivän kärsimykset. Öitä ei voi nukkua katkotta, koska välillä on käytävä tyhjentämässä kuukuppi. Liikkuminen on kivulloista jatkuvien vatsakramppien vuoksi. Mieliala on jokseenkin alavireinen ja olemus ponneton. Ja tosiaan, minut saa tällä hetkellä parkumaan kahdella kauniilla sanalla. Tunteet ovat todella pinnassa ja niiden kanssa tasapainoilu on aivan oma haasteensa.

Ja onhan tässä miehelläkin kestämistä. Vaimo kiukustuu tavallistakin helpommin, kaipaa jatkuvasti huomiota ja hellyyttä ja valittelee vatsakipuja. Kaikki kunnia miehelle, joka jaksaa minua huonoinakin päivinä! <3

Paitsi, että poden vauvakuumetta, en myöskään halua kokea yhtään useampia tällaisia kuukautisia kuin on aivan pakko. Nyt kävi tuuri ja vietän vapaapäiviä kuukautisten (oletetun) keston. Miten ihmeessä naisen on tarkoitus kyetä työskentelemään näillä fiiliksillä?! Kohtalosisaria? ...ainakin tuli päätettyä jo nyt, että hormonikierukka tulee jatkossakin olemaan minun valintani ehkäisykeinoksi.